Spomen kuća uvaženom rahmetli reisu Džemaludinu Čauševiću

Spomen kuća uvaženog rahmetli reisa Džemaludina efendije Čauševića je jedan od najvažnijih projekata udruženja Reis Džemaludin efendija Čaušević iz Bosanske Krupe.Uz njega su Arapušani i izvršna i zakonodavana vlast općine Bosanska Krupa.Spomen-kuća je u dvije godine, ,najviše sredstvima građana pokrivena folijom i kada bude dovoljno sredstava biće pokrivena. Krov od šindre košta 12 000 KM i čim se prikupe sredstva biće pokrivena.

Potom slijedi slijedeći korak,ugradnja stolarije za koju je neophodno isto oko 12 000 KM.Poslije stolarije počeće završni radovi koji takođe iziskuju veća materijalna sredstva jer će se, kako je rekao inženjer Asim Hadžić koji ispred udruženja vodi poslove gradnje truditi da kuća ima izvornu konstrukciju tradicionalne bosanske kuće.Posjetom Rijasetu Islamske zajednice BiH i reisu Huseinu efendiji Kavazoviću članovi udruženja su dobili podršku Islamske zajednice BiH.

Takođe sa posjetom Islamskom fakultetu u Sarajevu,kroz razgovor sa dr.Enesom Karićem uspostavili su osnove za suradnju koja će,poslije gradnje Spomen-kuće pomoći u opremanju vrijednim dokumentima i građom koja će svjedočiti o dalekosežnosti i veličini djela uvaženog Reisa.

Unutrašnjost Spomen-kuće,u okviru Treći "Susreta hadžija" razgledao je i  rektor Univerziteta u Bihaću, dr. Refik Šahinović,jedan od osamdeset hadžija učesnika susreta.Mnogo radova,ako što su unutrašnje instalacije,grijanje i još nekih radova su donacija privatnih lica koja podržavaju ovu gradnju.I danas su brojni građani i hadžije dali svoj novčani doprinos gradnji.

Tema: reis čaušević, Reisu-l-ulema, arapuša, hadžijski susreti, 2014, spomen kuća

FOTO GALERIJE

Prvi susreti Hadžija - Arapuša 2012

Prvi susreti Hadžija - Arapuša 2012

Dugogodišnja opredjeljenja i zadaci koje je sebi postavilo bosanskokrupsko udruženje „Reis Džemaludin Čaušević“ i općina Bosanska Krupa jučer su u Read More
Drugi susreti hadžija – Arapuša 2013

Drugi susreti hadžija – Arapuša 2013

U organizaciji Udruženja Reis Džemaludin Čaušević, a pod pokroviteljstvom Općine i načelnika Armina Halitovića, jučer su u Arapuši, rodnom mjestu Read More
Betoniranje prve ploče memorijalne kuće reisa Džemaludina Čauševića

Betoniranje prve ploče memorijalne kuće reisa Džemaludina Čauševića

U organizaciji Udruženja Reis Džemaludin Čaušević u Arapuši, nakon što je 2012 položen kamen-temeljac, a 2013 i odrađen značajan dio Read More
  • 1
  • 2

Udruženje Reis Džemaludin Čaušević

Udruženje “Reis Džemaludin Čaušević“ osnovano je 2011 godine a osnovni cilj njegovog djelovanja je lik i djelo prvog bosanskohercegovačkog reisa  koji je rodjen u Arapuši.

  • tel: +00387 (0)61 144 193
  • email: info@reis-m-dz-causevic.org